Προκαλούν την Τερέζα Μέι για το Brexit οι Εργατικοί

image

Το Εργατικό Κόμμα κατηγόρησε την Τερέζα Μέι ότι δεν έχει υποστήριξη μέσα στο κόμμα της, για να οδηγήσει τη χώρα σε ένα Brexit που θα προστατεύει την εργασία, προσφέροντας μια συμφωνία που μόνο πίεση προσθέτει στην ήδη υπερβολικά πιεσμένη πρωθυπουργό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου για το Brexit Κ. Στάρμερ ενημέρωσε, μέσω επιστολής, τη Μέι ότι υπάρχει μια «λογική πλειοψηφία» στο Κοινοβούλιο, για να εξασφαλίσει μια συμφωνία διετούς μετάβασης, μετά το Brexit. Αυτό θα επέτρεπε στη Βρετανία να παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ και στην τελωνειακή ένωση μετά το 2019, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμπορικές συνομιλίες. Ανέφερε ότι η αντίδραση σε μια τέτοια συμφωνία προήλθε από τους Συντηρητικούς.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι εσείς μόνοι σας δεν έχετε την εξουσία να παρέχετε μια μεταβατική συμφωνία με την Ευρώπη και να κάνετε όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσετε την εργασία και την οικονομία», έγραψε ο κ. Στάρμερ σε επιστολή του, που παρουσιάστηκε από το γραφείο του.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός πάντως δεν είδε με καλό μάτι την πρόταση των Εργατικών, καθώς «αποκαλύπτει» σε πόσο δύσκολη και ευαίσθητη θέσηβρίσκεται. Η Τερέζα Μέι, που έχασε δύο υπουργούς της σε μία εβδομάδα λόγω διαφορετικών σκανδάλων, έχει λάβει επιστολή και από τον υπέρμαχο του Brexit Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ζητά πιο τολμηρή προσέγγιση στο «διαζύγιο» Βρετανίας-ΕΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Mail την Κυριακή.

Επίσης, 40 Συντηρητικοί βουλευτές αμφισβητούν την ηγεσία της, σύμφωνα με τους κυριακάτικους Τimes, οκτώ λιγότεροι από τον αριθμό που χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί ψηφοφορία για την αποπομπή της.

Η βρετανική λίρα έπεσε κατά 0,8% ενώ η μεταβλητότητα με ορίζοντα ένα μήνα από τώρα, οπότε θα γίνει  κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, έφτασε στον υψηλότερο σημείο από τις αρχές Οκτωβρίου.

Η σημερινή νομοθεσία για το Brexit επιστρέφει στο Κοινοβούλιο την Τρίτη, όπου θα αντιμετωπίσει εκατοντάδες προτεινόμενες τροποποιήσεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη μέσα σε οκτώ ημέρες δημόσιας συζήτησης. Και η Μέι έχει μια αδύναμη πλειοψηφία. Βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να μαλακώσει τη στάση της σε σχέση με το Brexit και σε εκείνους που ζητούν ένα καθαρό διαζύγιο, με ελάχιστη μεταβατική περίοδο και πληρωμές προς την ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζόνσον και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ έγραψαν από κοινού επιστολή στη Μέι, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση δεν δούλευε αρκετά σκληρά για το Brexit και επιμένοντας ότι η μετάβαση θα πρέπει να διαρκέσει δύο χρόνια το πολύ.

Ο Γκόουβ αρνήθηκε να συζητήσει την επιστολή, όπως ανέφερε στη Mail, πέρα από την επιβεβαίωση της ύπαρξής της. Αλλά παραδέχτηκε την προθυμία του να αποδεχτεί υψηλότερες πληρωμές στην ΕΕ, εάν αυτό ήταν το τίμημα μιας συμφωνίας για το Brexit.

«Δεν θα μπλόκαρα την πρωθυπουργό από το να κάνει αυτό που θα πίστευε ότι είναι σωστό», είπε ο Γκόουβ, ενώ πρόσθεσε ότι στη Μέι και τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις «θα έπρεπε να τους δοθεί η ευελιξία που χρειάζονται, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν μια καλή συμφωνία».

Ο Ντέιβις ήταν πιο λιγομίλητος, αναφέροντας στο Sky News ότι ο κόσμος «δεν θα ήθελε απλώς να πάω και να δώσω δισεκατομμύρια». Η ιδέα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα έχει εμφανιστεί, επειδή οι συζητήσεις για το Brexit μένουν στάσιμες. O Ντέιβις παρέμεινε μακριά από την πρόταση του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, ότι η πρόοδος χρειαζόταν στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες.

«Σε κάθε διαπραγμάτευση, κάθε πλευρά προσπαθεί να ελέγξει το χρονοδιάγραμμα», είπε ο Ντέιβις. «H πραγματική προθεσμία εκπνέει φυσικά τον Δεκέμβριο». Τότε είναι που οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν να αποφασίσουν αν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει ικανή πρόοδο για να προχωρήσουν οι συνομιλίες στο επόμενο επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, ο Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche, ανέφερε ότι η συνάντηση-κλειδί για το Brexit που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου θα μπορούσε να αναβληθεί, εάν δεν υπήρχε καμία πρόοδος τις επόμενες δύο εβδομάδες. Προειδοποίησε ότι όλοι θα έπρεπε να αρχίζουν να προετοιμάζονται για μια «μη συμφωνία» στο Brexit. «Η απουσία μιας συμφωνίας είναι όλο και πιο πολύ ανοικτή στο Λονδίνο», είπε ο Μπαρνιέ.

back to top

MORE TO READ