Η ΕΕ παλεύει με την ασφάλεια και τη μετανάστευση στη σύνοδο του Σαχέλ

1481049 soldats americains concernes tous membresΟι G5 θα βρεθούν στο επίκεντρο στις Βρυξέλλες την Παρασκευή - αλλά δεν θα είναι η ομαδοποίηση των μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου που είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό με αυτό το όνομα.

Αυτή η πεντάδα είναι οι χώρες του Σαχέλ που στεγάζονται κυρίως μεταξύ των τροπικών ακτών της δυτικής Αφρικής και της βόρειας ερήμου. Ο πρωταγωνιστικός τους ρόλος σε ένα συνέδριο στην πρωτεύουσα της ΕΕ αποτελεί ένδειξη του τρόπου με τον οποίο η ασφάλεια και η μετανάστευση τους οδήγησαν στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Η κατάσταση της Μπουρκίνα Φάσο, του Τσαντ, του Μαλί, της Μαυριτανίας και του Νίγηρα θα είναι το πρώτο ζήτημα που θα αντιμετωπίσουν οι ηγέτες της ΕΕ όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. Οι συνομιλίες προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν και τη Γαλλία, την πρώην αποικιακή εξουσία και στις πέντε πολιτείες και υποτίθεται ότι θα παράξουν σκληρά μετρητά καθώς και ζεστά λόγια.

Ένας λόγος για το συμφέρον της ΕΕ είναι ότι πολλοί από τους αιτούντες άσυλο σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων στην ΕΕ το 2015-16 ήρθαν μέσω των διαδρομών του Σαχέλ που οδηγούσαν στις ακτές της Βόρειας Αφρικής.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι η τεράστια περιοχή έχει γίνει επίσης μια τρύπα για τους εξτρεμιστές της Isis που φεύγουν από τη Συρία και το Ιράκ. Η Γαλλία έχει στοχεύσει σε μαχητές μέσω της πανευρωπαϊκής επιχείρησης Barkhane, η οποία έχει αναπτύξει στρατεύματα 4.000 ατόμων που υποστηρίζονται από drones, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Ένας μεγάλος στόχος της διάσκεψης των Βρυξελλών είναι να εξασφαλίσει δεσμεύσεις για την επίτευξη στόχου ύψους 400 εκατομμύρια ευρώ για μια περιφερειακή στρατιωτική δύναμη που ξεκίνησε τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει περίπου 5.000 άτομα προσωπικό. Περισσότερο από το ήμισυ των χρημάτων έχει ήδη αυξηθεί - συμπεριλαμβανομένων 100 εκατομμυρίων ευρώ από τη Σαουδική Αραβία και 30 εκατομμυρίων ευρώ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες δικαιωμάτων ανησυχούν ότι το ενδιαφέρον της ΕΕ για το Σαχέλ επικεντρώνεται πολύ στενά σε θέματα ασφάλειας. Οι ακτιβιστές αμφισβητούν επίσης το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατικών αρχών του Σαχέλ και των Ευρωπαίων εταίρων του Κόλπου, οι οποίοι πολεμούν σε έναν αιματηρό πόλεμο με τους Χούθι αντάρτες στην Υεμένη.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ επιμένουν ότι η συνεργασία του Σαχέλ είναι απαραίτητη και θα διέπεται από κατάλληλες διασφαλίσεις. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι χώρες θα βάλουν επίσης χρήματα για αναπτυξιακή βοήθεια στην περιοχή.

Οι χώρες του Σαχέλ χρειάζονται περισσότερη διεθνή πολιτική υποστήριξη «για την καταπολέμηση των τρομοκρατών, των λαθρεμπόρων και της εμπορίας ανθρώπων, τα οποία αποτελούν μείζονα προβλήματα», επιμένει ένας αξιωματούχος της ΕΕ. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι αυτός ο έρανος για τις G5 στις Βρυξέλλες είναι απίθανο να είναι ο τελευταίος.

back to top

MORE TO READ