Υπενθύμιση για τη Μέι: η Βρετανία χρειάζεται την ευρωπαϊκή ασφάλεια

skynews theresa may emmanuel macron 4114030Τον περασμένο μήνα ήταν στο Νταβός, όπου βρέθηκε χαμένη στη σκιά του Ντόναλντ Τραμπ και του Εμανουέλ Μακρόν. Αυτή την εβδομάδα η Τερέζα Μέι ταξιδεύει στο Μόναχο. Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ελπίζει σε μια πιο ενθουσιώδη υποδοχή όταν μιλήσει με ανώτερους επικεφαλής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Αυτό θα εξαρτηθεί. Το κοινό της στην ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου θα ψάξει για στέρεες αποδείξεις ότι το Brexit δεν σημαίνει υποχώρηση από τη δέσμευση της Βρετανίας για κοινή άμυνα της ηπείρου. Η κ. Μέι δεν μπορεί πλέον να τη βγάλει με θερμές γενικότητες.

Το Brexit είναι κάτι περισσότερο από επανασχεδιασμό των εμπορικών σχέσεων. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αφορούσε ανέκαθεν την ασφάλεια και την ευημερία - μάλιστα, καθώς τα προβλήματα έχουν εκδηλωθεί στο εγγύς εξωτερικό της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ παραμένει το λίκνο της άμυνας της Βρετανίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για «σκληρές» στρατιωτικές παρεμβάσεις. Όμως, η εθνική ασφάλεια είναι επίσης μια συνεταιριστική προσπάθεια εντός της ΕΕ. Πέρα από την προφανή απειλή από την τρομοκρατία, ένα από τα διδάγματα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία είναι ότι οι ροές προσφύγων αψηφούν τα εθνικά σύνορα.

Είτε εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σταθεροποιεί τα δυτικά Βαλκάνια, καταπολεμά την ισλαμική τρομοκρατία, καταπολεμά την πειρατεία στον Ινδικό Ωκεανό ή υποκαθιστά τη ριζοσπαστικοποίηση στην Αφρική με οικονομική ανάπτυξη, η ευρωπαϊκή συνεργασία κατέστη ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής. Στη συνέχεια, η Βρετανία αξιοποιεί το ρόλο της στην ΕΕ σε οργανώσεις όπως ο ΟΗΕ.

Η λογική θα έλεγε ότι τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ των 27 θα θέλουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το παρόν πλαίσιο συνεργασίας. Η κ. Μέι είπε ακριβός αυτό τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όταν ανακοίνωσε ότι η Βρετανία ήθελε μια βαθιά και ειδική εταιρική σχέση ασφάλειας. Αλλά το Brexit θα δει την αναπόφευκτη αποχώρηση της Βρετανίας από την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ και από τις γαλλογερμανικές προσπάθειες, μέσω της λεγόμενης Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας, για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινής αμυντικής ικανότητας. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί επίσης έξω από τις υπηρεσίες και τα πλαίσια - η Europol είναι ένα παράδειγμα - μέσω των οποίων η ΕΕ συντονίζει την πολιτική ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας.

Η Βρετανία έχει κάποια χαρτιά για να παίξει στις διαπραγματεύσεις. Εάν δεν έχει πλέον λόγο στην απόφαση, για παράδειγμα, εάν θα διατηρήσει κυρώσεις εναντίον του Κρεμλίνου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαθέτει ικανότητες πληροφοριών που οι άλλοι εκτιμούν για τη λειτουργία αυτών των κυρώσεων. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, το 80% του έργου που πραγματοποιήθηκε για να δικαιολογηθούν κυρώσεις εναντίον επώνυμων ατόμων κοντά στο καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν προέρχεται από το Λονδίνο. Και ενώ η υποστήριξή του σε επιχειρήσεις σταθεροποίησης σε προβληματικές περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής υπήρξε χλιαρή, το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τη Γαλλία, είναι μεταξύ μόνο λίγων εθνών που μπορούν να ξεκινήσουν εκστρατευτικές στρατιωτικές παρεμβάσεις.

Τα πρακτορεία ασφάλειας της Βρετανίας δήλωσαν στην πρωθυπουργό ότι η συμμετοχή σε ορισμένα συστήματα της ΕΕ - μεταξύ των οποίων η Europol, το κοινό ένταλμα σύλληψης και η ανταλλαγή δεδομένων μέσω του Σένγκεν - είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια. Χωρίς αυτήν, οι υπηρεσίες πληροφοριών και επιβολής του νόμου θα βρουν πολύ πιο δύσκολο να παρακολουθούν και να συλλαμβάνουν τρομοκράτες. Θα θελήσουν από την κ. Μέι να χρησιμοποιήσει την ομιλία της στο Μόναχο για να δώσει σαφείς δεσμεύσεις ως προς το θέμα αυτό.

Αυτό σημαίνει με τη σειρά του ότι η πρωθυπουργός πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τους σκληροπυρηνικούς ιδεολόγους μεταξύ των Brexiters, οι οποίοι επιμένουν ότι η Βρετανία πρέπει να αποστασιοποιηθεί από όλες τις δραστηριότητες της ΕΕ, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει εποπτικό ρόλο. Ο κορυφαίος Brexiter του υπουργικού συμβουλίου Μάικλ Γκοβ εκφράζει περιφρόνηση για τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες που έχουν προειδοποιήσει ότι το Brexit θα αφήσει τη Βρετανία φτωχότερη. Ο ίδιος και οι άλλοι σκληροπυρηνικοί του δείχνουν τώρα την ίδια περιφρόνηση για τους αρχηγούς των στρατιωτικών και των μυστικών υπηρεσιών;

Για τους ευρωπαίους συμμάχους της Βρετανίας, το Brexit μοιάζει πολύ με μια νίκη για τους εθνικιστές της χώρας. Η κ. Μέι έχει μπροστά της την πρόκληση να τους πείσει διαφορετικά.

back to top

MORE TO READ