Ο Τραμπ σκοτώνει το δολάριο;

Buntut Ketidakpastian TrumpΓια σχεδόν έναν αιώνα, το αμερικανικό δολάριο θεωρείται ως το απόλυτο ασφαλές καταφύγιο του χρηματοπιστωτικού κόσμου. Κανένα άλλο νόμισμα δεν έχει υποσχεθεί τον ίδιο βαθμό ασφάλειας και ρευστότητας για συσσωρευμένο πλούτο.

Σε παρελθόντες περιόδους δυσκολίας, οι ευπτόητοι επενδυτές και οι συνετές κεντρικές τράπεζες έχουν συγκεντρωθεί σε περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε δολάρια, και κυρίως σε αμερικανικά ομόλογα του Δημοσίου. Αυτό μπορεί να μην ισχύει πλέον.

Η χαοτική κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπονόμευσε σοβαρά την εμπιστοσύνη στο δολάριο. Από τότε που ορκίστηκε μπροστά από ένα φανταστικό πλήθος εκατομμυρίων, ο Τραμπ ξεκίνησε μάχες με μια κυβέρνηση μετά την άλλη, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων όπως η Αυστραλία και η Γερμανία. Πιο πρόσφατα, έφτασε τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου συγκρουόμενος με τον βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το δολάριο ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια σοβαρή δοκιμασία. Θα συνεχίσουν οι παγκόσμιοι επενδυτές να βάζουν τα χρήματά τους σε μια χώρα της οποίας ο ηγέτης προκαλεί μεγαλόφωνα το βασίλειο των ερημιτών με απειλές «φωτιάς και μανίας» ή θα βρουν οικονομικά καταφύγια αλλού;

Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η ασφάλεια του δολαρίου δεν έχει ξαναδεί τόση αμφιβολία. Στην μεταπολεμική περίοδο, οι εξαιρετικά μεγάλες και ανεπτυγμένες χρηματοπιστωτικές αγορές της Αμερικής υπόσχονταν ασύγκριτη ρευστότητα. Και επειδή οι ΗΠΑ ήταν η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη, θα μπορούσε να εξασφαλίσει και τη γεωπολιτική ασφάλεια. Καμία χώρα δεν ήταν σε καλύτερη θέση να παρέχει ασφαλή και ευέλικτα περιουσιακά στοιχεία επενδυτικού βαθμού στην κλίμακα που απαιτούσε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως δήλωσε η αναλύτρια επενδυτικής στρατηγικής Κάθι Α. Τζόουνς στους New York Times τον Μάιο του 2012, «Όταν οι άνθρωποι ανησυχούν, όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε κρατικά ομόλογα».

Η κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων στις ΗΠΑ το 2007 είναι ένα παράδειγμα. Όλοι γνώριζαν ότι η οικονομική κρίση και η επακόλουθη ύφεση είχαν ξεκινήσει στις ΗΠΑ και ότι η χώρα ήταν υπεύθυνη για την παραλίγο κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Και όμως, ακόμα και στο ζενίθ της κρίσης, ένα κύμα κεφαλαίων έπεσε στις αμερικανικές αγορές, επιτρέποντας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και στο Υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσουν την απάντησή τους.

Μόνο τον τελευταίο τρίμηνο του 2008, οι καθαρές αγορές των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων ξεπέρασαν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια - τρεις φορές περισσότερα από όσα αγοράστηκαν τους προηγούμενους εννέα μήνες. Αντί να υποτιμηθεί, το δολάριο ενισχύθηκε. Η αγορά κρατικών ομολόγων στάθηκε ως ένας από τους λίγους χρηματοπιστωτικούς τομείς που εξακολουθούσε να λειτουργεί ομαλά. Ακόμη και μετά την υποβάθμιση των τίτλων του Δημοσίου από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's ως απόκριση σε ένα σύντομο κλείσιμο της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα μέσα του 2011, οι ξένοι επενδυτές εξακολούθησαν να αγοράζουν δολάρια.

Μεγάλο μέρος της αιχμής της ζήτησης για δολάρια πριν από δέκα χρόνια μπορεί να αποδοθεί στον τεράστιο φόβο: κανείς δεν ήξερε πόσο άσχημα θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για την κλιμάκωση των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας σήμερα. Αλλά θα επαναληφθεί η ιστορία, στέλνοντας τους επενδυτές να συρρέουν προς το δολάριο;

Η σύντομη απάντηση είναι: μην υπολογίζετε σε αυτό. Οι αγορές σηματοδοτούν τη δυσπιστία τους στον Τραμπ εδώ και μήνες. Σε αυτό το σημείο, ο φόβος μιας νέας κρίσης θα μπορούσε να προκαλέσει την απομάκρυνση κεφαλαίων από το δολάριο, οπότε οι ΗΠΑ θα είχαν να αντιμετωπίσουν μια κρίση δολαρίου εκτός από μια ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση.

Ο κίνδυνος κρίσης δολαρίου φαινόταν ελάχιστος τις εβδομάδες που ακολούθησαν την εκπληκτική εκλογική νίκη του Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο. Στην πραγματικότητα, μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, οι εισροές κεφαλαίων είχαν ωθήσει το δολάριο σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν περισσότερο από μια δεκαετία, λόγω των προσδοκιών της μεγάλης κλίμακας απορρύθμισης, των φορολογικών περικοπών και των δημοσιονομικών κινήτρων υπό μορφή δαπανών υποδομής και αύξησης δαπανών για τον υποτιθέμενο «εξαντλημένο» στρατό της Αμερικής. Η οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τους επενδυτές, αναμενόταν να βελτιωθεί.

Αλλά με την κυβέρνηση του Τραμπ να κατακλύζεται τώρα από σκάνδαλα, η μετεκλογική ώθηση του Τραμπ έχει ξεθωριάσει, μαζί με την πίστη στο δολάριο. Στις πρώτες 200 ημέρες της κυβέρνησης, το δολάριο έχει χάσει σχεδόν το 10% της αξίας του. Ενώ ο Τραμπ δημοσιεύει ανοησίες, οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικούς ασφαλείς παραδείσους σε άλλες αγορές, από την Ελβετία μέχρι την Ιαπωνία. Αυτή η τάση ξεκίνησε πριν από τις τελευταίες αντιδράσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, αλλά ήταν μόλις μια στάλα τότε. Τώρα, αυτή η στάλα απειλεί να μετατραπεί σε πλημμύρα που θα αφήσει το δολάριο μόνιμα ζημιωμένο.

Φυσικά, η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να θέλει πραγματικά ένα ασθενέστερο δολάριο και να αφήσει τους άλλους να αναλάβουν το ρόλο του παγκόσμιου ασφαλούς καταφυγίου. Αλλά μια τέτοια παραίτηση θα ήταν ιστορικά - και επικίνδυνα - κοντόφθαλμη.

Η δημοτικότητα του δολαρίου ως απόθεμα αξίας προσδίδει στις ΗΠΑ υπερβολικό προνόμιο. Όταν οι επενδυτές και οι κεντρικές τράπεζες τοποθετούν τον πλούτο τους σε κρατικά ομόλογα και σε άλλα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσει να δαπανά ό, τι χρειάζεται για να διατηρήσει τις πολυάριθμες δεσμεύσεις της σε όλον τον κόσμο και να χρηματοδοτήσει τα εμπορικά και δημοσιονομικά ελλείμματα.

Με τη συναλλακτική του προσέγγιση στην πολιτική, ο Τραμπ φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στο κόστος του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος παρά στα πλεονεκτήματα. Αλλά δεν μπορεί να ελπίζει να κάνει την Αμερική «μεγάλη ξανά» εάν έχει να ανησυχεί για την πτώση κεφαλαίων, και δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει την εσωτερική ατζέντα του, εάν πρέπει να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα της αγοράς στο εξωτερικό.

Δεν θα υπάρχει τίποτα «μεγάλο» σε μια Αμερική που έχει θυσιάσει τη δεσπόζουσα θέση της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αν ο Τραμπ υποβάλει το δολάριο σε υπερβολικές δοκιμασίες, πιθανότατα θα το μετανιώσει.

back to top

MORE TO READ