Δεν υπάρχει εναλλακτική από την υπομονή με τη Βόρεια Κορέα

north koreaΗ δοκιμή της Βόρειας Κορέας σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο αλλάζει το στρατηγικό τοπίο στην Ασία - ωστόσο οι επιλογές για την αντιμετώπιση της Πιονγκγιάνγκ είναι το ίδιο περιορισμένες όπως πάντα. Η πρωταρχική ανάγκη είναι να αξιοποιηθούν αυτές οι περιορισμένες δυνατότητες πιο διεξοδικά και δημιουργικά.

Ο βαλλιστικός πύραυλος Hwasong-14 που εκτοξεύτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να φθάσει στην Αλάσκα και ένας πύραυλος που θα μπορεί να χτυπήσει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ είναι μόνο θέμα χρόνου. Μια μέρα σύντομα, η υπεράσπιση της Σεούλ ή του Τόκιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις αμερικανικές πόλεις.

Η αρχική ελπίδα της κυβέρνησης του Τραμπ - ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την οικονομική της δύναμη για να κάνει τον Κιμ Γιονγκ Ουν να υποχωρήσει - δεν ήταν καλά επεξεργασμένη. Ο φόβος της Κίνας ότι μια κατάρρευση θα είχε ως αποτέλεσμα μια ενοποιημένη κορεατική χερσόνησο, στην οποία κυριαρχεί η Νότια Κορέα και φιλοξενούνται στρατεύματα των ΗΠΑ, ξεπερνά κατά πολύ την ενόχλησή της με τον Κιμ. Χωρίς την απειλή της συντριπτικής οικονομικής πίεσης, η ικανότητα της Κίνας να επηρεάσει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ είναι περιορισμένη.

Η προφανής εναλλακτική του Λευκού Οίκου – η ανάδειξη του ενδεχομένου μιας προληπτικής στρατιωτικής επέμβασης – δεν έχει περισσότερες πιθανότητες απ’ ότι νωρίτερα. Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα να εξαλείψουν το πλήρες πυρηνικό οπλοστάσιο που θεωρείται ότι έχει δημιουργήσει ο Κιμ. Τα αντίποινα από τη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει εκατοντάδες τμήματα πυροβολικού με στόχο τη Σεούλ και τεράστια αποθέματα χημικών και βιολογικών όπλων, θα μπορούσε να προκαλέσει αδιανόητες απώλειες. Μια πιο περιορισμένη επίθεση – για παράδειγμα, μια προσπάθεια εξάλειψης ενός ICBM που προετοιμάζεται για δοκιμαστική εκτόξευση - διακινδυνεύει μια κλιμακώμενη δίνη που δεν μπορεί να περιοριστεί.

Η Κίνα προέτρεψε τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να αναστείλουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις με αντάλλαγμα η Βόρεια Κορέα να παγώσει τις πυραυλικές και πυρηνικές της δοκιμές. Οι ΗΠΑ πρέπει να πουν στην Κίνα ότι είναι πρόθυμες να το συζητήσει αυτό, αλλά μόνο εάν η Κίνα βοηθήσει ασκώντας πίεση στη Βόρεια Κορέα για πραγματικό συμβιβασμό. Μια πιθανότητα θα ήταν να διαρρεύσουν αναφορές για συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σχετικά με το μέλλον της χερσονήσου, κάτι που θα τραβήξει την προσοχή της Πιονγκγιάνγκ.

Για να εστιάσουν ακόμη περισσότερο, η Κίνα θα πρέπει να ενισχύσει την οικονομική πίεση στον Κιμ. Άλλα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μείωση των οικονομικών δεσμών και των μεταφορών καυσίμων προς τη Βόρεια Κορέα (αυτό μπορεί ήδη να έχει αρχίσει). Εάν η Κίνα κάνει πίσω σε αυτό, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν περαιτέρω δευτερεύουσες κυρώσεις στις κινεζικές τράπεζες και τις εταιρείες που συνεργάζονται με τη Βόρεια Κορέα.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να εργαστούν σκληρότερα για να βοηθήσουν τις μικρότερες χώρες της Ασίας και της Αφρικής να κλείσουν κενά στις υπάρχουσες κυρώσεις, να υποστηρίξουν ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς που ρίχνουν φως στην απαράδεκτη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, και θα προωθούν την παροχή μη λογοκριμένων πληροφοριών στη Βόρεια Κορέα.

Με όλα αυτά, μπορεί να είναι εφικτό ένα επαληθεύσιμο πάγωμα πυρηνικών και πυραύλων - αν και βραχυπρόθεσμα, η πλήρης αποπυρηνικοποίηση πιθανότατα δεν είναι εφικτή. Αυτό είναι ένα πικρό χάπι που πρέπει να καταπωθεί. Το ίδιο και η αναστολή των κοινών ασκήσεων και των εκπαιδεύσεων ως τίμημα για το πάγωμα, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε την στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι ανέλπιδη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί και να στραφεί προς την αποκατάσταση της εξαντλημένης οικονομίας της. Αυτό που χρειάζονται οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα είναι πάνω απ 'όλα χρόνος, με την ελπίδα ότι η μεγαλύτερη δεκτικότητα θα υπονομεύσει τελικά το καθεστώς από μέσα. Η υπομονή απέναντι στα εγκλήματα και τις προκλήσεις του Κιμ είναι μια εξαιρετικά μη ελκυστική επιλογή και σε καμία περίπτωση άνευ κινδύνου. Δυστυχώς, είναι η καλύτερη διαθέσιμη οδός.  

back to top

MORE TO READ