Η πυραυλική επίθεση στη Συρία έγινε για την τιμή των όπλων;

image

Τελικά, η πολυαναμενόμενη μαζική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία δεν έγινε, καθώς φαίνεται πως λειτούργησε αποτρεπτικά η ανοιχτή απειλή τής Ρωσίας ότι θα βομαβαρδίσει τις βάσεις εκτόξευσης των νατοϊκών πυραύλων. Η επιδρομή με 103 πυραύλους (χωρίς ούτε ένα νεκρό) θυμίζει κίνηση για την «τιμή των όπλων«, με δεδομένο ότι διήρκεσε μόνο 60 λεπτά και περιελάμβανε αποθήκες, από τις οποίες είχε απομακρυνθεί όλο το προσωπικό.

Όλα δείχνουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ενημερωθεί για το περιορισμένο τού πλήγματος, αλλά και για τους στόχους, ώστε να προλάβει να ειδοποιήσει τον Άσαντ να τους εκκενώσει. Άλλωστε, οι Αμερικανοί φρόντισαν επιμελώς να αφήσουν έξω από το σκόπευτρό τους τις ρωσικές βάσεις -πράγμα που έσπευσαν να ανακοινώσουν, μάλιστα. Έτσι, ο Πούτιν δεν έκανε πράξη την απειλή του να κινητοποιήσει τις δικές του στρατιωτικές δυνάμεις και αρκέστηκε σε ρητορική καταδίκη τής συμμαχικής επιδρομής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί τώρα να καυχιέται στο εσωτερικό τής χώρας του ότι σταμάτησε τον «σφαγέα« τής Συρίας και, αντίστοιχα, η Τερέζα Μέι ότι κέρδισε -έστω πρόσκαιρα- κάποιους πόντους τής χαμένης δημοφιλίας της. Ωστόσο, τα αεροπορικά τους χτυπήματα  στη Συρία δεν αλλάζουν τις ισορροπίες. Ο Άσαντ κερδίζει τον πόλεμο και οι Ρώσοι γίνονται κυρίαρχοι στη χώρα.

Όσο για τον Εμάνουελ Μακρόν, εκείνος τα είπε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και τα άκουσε, λίγες ώρες πριν από την επίθεση. Δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση τής Μόσχας ότι δεν μπόρεσε να δώσει καμιά απάντηση στις συνεχείς ερωτήσεις τού Ρώσου προέδρου αν έχει αποδείξεις ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα, σε μια στιγμή που δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει.

Ο Πούτιν φαίνεται να έχει πεισθεί ότι μυστικοί πράκτορες τής Βρετανίας έστησαν την επίθεση με τα χημικά, ώστε να στραφούν οι υποψίες εναντίον τού Άσαντ και να πληγούν τα στρατηγικά συμφέροντα τής Ρωσίας. Θεωρεί δε την όλη υπόθεση ως συνέχεια τής δηλητηρίασης τού διπλού πράκτορα Σκριπάλ και τής κόρης του με νευροτοξικό παράγοντα, σε βρετανικό έδαφος.

ΥΓ Η τριμερής συμμαχία αφήνει να διαφανεί ότι δεν θα ξαναχτυπήσει στη Συρία αν ο Άσαντ δεν προκαλέσει ξανά. Ας ευχηθούμε να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, διότι δεν νομίζω ότι ο Πούτιν μπλοφάρει όταν διαμηνύει πως θα απαντήσει στρατιωτικά. Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία θα ρισκάρουν τόσο ώστε να ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο. Μπορεί οι σημερινοί ηγέτες τους να είναι μικρού αναστήματος, ωστόσο δίπλα τους υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι…

Η πυραυλική επίθεση στη Συρία έγινε για την τιμή των όπλων;

back to top

MORE TO READ